Proost!

Na aankoop.
Na aankoop en vervoer van onze flessen adviseren we om ze eerst minimaal 24 uur op rust te laten komen.
Het bier gist na op de fles en het residu zakt naar de bodem van de fles.
Door het vervoer kan het residu zich verspreiden door de fles waardoor het bier troebel wordt en ook de smaak kan beïnvloeden.
Vermijd schudden zoveel mogelijk en vervoer ze rechtop.

Een koele plaats
Eén van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat bier op een koele plaats bewaard moet blijven.
Temperatuur is een belangrijke factor in de kwaliteit en smaak van het bier.
Hoge temperaturen kunnen de kwaliteit en de smaak van het bier namelijk aantasten.
Zorg er dus voor dat je het op een koele plaats bewaard, zoals de kelder maar niet in de koelkast.
De ideale temperatuur voor onze bieren ligt tussen de zes en acht graden Celsius.
Als je bier (te lang) op een warme plek laat staan kan dit de smaak verpesten en de houdbaarheid verkorten.
Bij te hoge temperaturen gaat een bier oxideren, het zal dan naar karton gaan smaken.
De stabiliteit van de temperatuur is ook belangrijk. Als je een bier in de schuur zet waar het ’s nachts 5°C is en overdag 20°C, dan blijft er al binnen een paar dagen niks van je bier over.
De ruimte moet een constante temperatuur hebben van 10 tot 15 graden.
Ook moet je erop letten dat de ruimte dus niet te vochtig of te droog is.
Het moet een beetje een balans zijn.
Grote temperatuurschommelingen kunnen zorgen voor smaakveranderingen en zelfs bederf van je bier.

Plaats het bier een halfuur voor uitschenken in de koelkast.

Een donkere plaats
Naast temperatuur is ook licht een vijand van bier als het opgeslagen moet worden.
Licht kan, net als een te lage of hoge temperatuur, de kwaliteit en smaak van bier beïnvloeden.
Dit wordt ook wel oxidatie genoemd.
Wij gebruiken donkere flessen voor ons bier maar ook bij donkere flessen geldt dat een donkere bewaarplek het beste is.

Niet te lang & rechtop
Hoewel sommige bieren langer bewaard kunnen worden dan andere is het over het algemeen het beste om bier binnen een paar maanden na aankoop te drinken. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op de fles wanneer je het koopt en consumeer het binnen die aangegeven periode. Op deze manier ervaar je gegarandeerd de beste smaak en kwaliteit.
Om te voorkomen dat het bier in aanraking komt met het metaal van de kroonkurk, kun je bier het beste rechtop bewaren. Ook zakt het eventuele bezinksel dan naar de bodem, waar het hoort.
Als het bier op zijn kant ligt, komt de drank in contact met de kroonkurk en dat kan leiden tot oxidatie en een verandering in smaak van het bier.
Ook kan er druk in de fles ontstaan waarna hij uit elkaar kan klappen als je hem weer rechtop zet/gebruikt.

Drinken
Neem een schoon en vetvrij glas, houdt deze licht schuin en schenk het bier tegen de glaswand om zo het glas te vullen. Begin dan langzaam het glas waterpas te zetten, wanneer het halfvol is, om de schuimkraag te minimaliseren. Zorg ervoor dat je het bier niet in het glas klokt, maar rustig schenkt.
Probeer de fles in een keer uit te schenken in het glas en schenk het residu niet mee. Hierdoor blijft het bier helder. Bij het beetje voor beetje inschenken wordt het residu verspreid in de fles en wordt het troebel.
Ook als je een bier eenmaal hebt ingeschonken is het belangrijk om het goed te behandelen. Een glas bier dat op een terras vol in de zon staat, zal al na enkele minuten minder goed gaan smaken. Ook de aanraking met zuurstof doet je bier geen goed.

Houd de volgende regels in je achterhoofd: 
Een schuimkraag beschermt je bier tegen zuurstof;
Een schoon glas zorgt voor een mooie schuimkraag;
Zuur en vet maken je schuimkraag kapot (gooi dus geen citroentje in je bier);
Vermijd direct zonlicht;
Gebruik een glas voor speciaalbier.

Bij Brouwerij Wolfswaert delen we je passie voor bier en delen we graag onze kennis en liefde voor bier met jou. Laten we proosten op geweldige bier ervaringen!